Назад

Шампионат: TTLS - Отборна Тенис Лига - Училища София 2022

Добре дошли

Отборна Тенис Лига за Училища в България

TTLS - (Team Tennis League for Schools)

Администрирана от Комисията за Масов, Училищен и Студентски Тенис към БФТ в състав:
- Николай Илиев – мобилен: 0888 509 088, имейл: niki@oksport.org
представител на О.К. Sport – Club и координатор за София и западна България
- Велиан Бакалов – мобилен: 0885 215 703 , имейл: velianbakalov@abv.bg
представител на Плевен - ПСК и координатор за Плевен и средна България
- Цветан Цветанов – мобилен: 0888 23 23 97, имейл: tzvetan.tzvetanov@gmal.com
координатор за Бургас и източна България

Целта на лигата е да популяризира тениса в училищата и да създаде условия за практикуване на състезателен тенис за учениците от 4ти до 12ти клас, както и за училищата в които учат, и да подпомогне оптимално използване на съществуващите училищни и общински тенис кортове със свободен достъп.

Предлагаме на училищата които желаят да се включат да създадат отбор на училището. Основни участници в отборите ще бъдат децата които тренират или се обучават да играят тенис в клубовете към БФТ или други спортни школи, като по този начин те ще са пример за другите деца които имат желание да опитат да играят но по една или друга причина не са се решили, и така те също ще бъдат мотивирани да участват и да практикуват тенис с цел един ден и те да бъдат включени и да станат част от отбора. Нашият опит е показал, че най силната мотивация да се практикува даден спорт е съревнованието и съперничеството, което и децата най много обичат. В същото време при отборния формат който предлагаме ще се избегне голямото напрежение на което са подложени играчите в индивидуалните спортове и най вече в тениса и ще създадем предпоставки да възпитаме чрез спорта в децата чувства за отговорност, съпричастност и стремеж за успех на отбора (индиректно на училищата) които представляват, а не само техния личен успех или интерес!

Средства за постигане на целите:
Администрирането на лигата ще се осъществява от БФТ и ще се управлява от комисията чрез създаването на необходимия регламент и въвеждане на тенис правилата регламентирани от БФТ и чрез използването на автономната интерактивната платформа ТенисБукинг ( www.tеnnisbooking.bg ) в която платформа ще се регистрират участниците, ще се обявява календара и графика на състезанията, ще се въвеждат резултатите и ще се регламентира провеждането им. Най голямото предимство на такава платформа е лесното и използване и видимостта която предлага. На практика всеки от телефона си може да се информира за мястото, времето за провеждане на дадено събитие и за резултатите, като и автоматичното класиране което ще прави платформата след въвеждане на резултатите.

Самите състезания ще се провеждат в училищата където има съществуващи тенис кортове, на общинските кортове със свободен достъп и на базата на клубове членове на БФТ които имат възможност да съдействат.

Формат на състезанията:
Формата ще бъде само отборен и ще наподобява формата на най известния отборен тенис турнир Davis Cup. Всеки отбор ще бъде воден от капитан (учител по ФВС от съответното у-ще или нает за състезанието външен тенис специалист) и ще бъде съставен от минимум 3 до максимум 10 играча, като участниците в отборите задължително трябва да бъдат ученици от съответното училище в текущата учебна година. Участниците в отборите ще бъдат определени от учителите по ФВС (респективно капитаните) като ще им бъде оказано съдействие от БФТ в случай, че имат играчи, а нямат необходимите кадри или компетенция в областта на тениса. В отборите няма да има ограничения за играчите по пол или възраст, като капитана на всеки отбор/училище сам ще определя как ще подреди по сила играчите си и ще определи кой ще заеме позиция на 1-ва, 2-ра, 3-та …..и т.н ракета.

Отборните срещи ще протичат при следни регламент:
Ще се съставят групи от минимум три до максимум четири училища на регионален принцип. Примерно за София училищата от Младост ще бъдат в една група (в случай че са повече от 6-8 ще бъдат в 2 или повече групи за района….), тези от Люлин в друга, Надежда в трета и т.н.. В групите ще се играят срещи всеки срещу всеки за да се излъчи първия, след което ще се направи финална група която ще излъчи и шампиона на града за съответната учебна година. На този етап ще стартираме пилотно проекта като намерението ни е на пролет при първа възможност да се играе на открито да организираме през уикендите в извън учебно време и първите между училищни градски първенства в София, Бургас, Плевен и няколко други градове като голямата ни цел е до няколко години да създадем и национално отборно училищно първенство.

Финансовото обезпечение на проекта на този начален етап ще се състои в осигуряване на топки за срещите от страна на БФТ, и от спонсори ще се осигурят наградите за финалната фаза в съответните градове. Администрирането и безплатното ползване на платформата ТенисБукинг ще бъде обезпечено от комисията и от БФТ.

Целта на лигата е да популяризира тениса в училищата и да създаде условия за практикуване на състезателен тенис за учениците от 4ти до 12ти клас, както и за училищата в които учат, да подпомогне за по оптимално използване на съществуващите училищни и общински тенис кортове със свободен достъп.

Предлагаме на училищата, които желаят да се включат да създадат отбор на училището. Основни участници в отборите ще бъдат децата, които тренират или се обучават да играят тенис в клубовете към БФТ или други спортни школи, като по този начин те ще са пример за другите деца които имат желание да опитат да играят, но по една или друга причина не са се решили, и така те също ще бъдат мотивирани да участват и да практикуват тенис с цел един ден и те да бъдат включени и да станат част от отбора. Нашият опит е показал, че най-силната мотивация да се практикува даден спорт е съревнованието и съперничеството, което и децата най много обичат. В същото време при отборния формат, който предлагаме ще се избегне голямото напрежение на което са подложени играчите в индивидуалните спортове и най-вече в тениса и ще създадем предпоставки да възпитаме чрез спорта в децата чувства за отговорност, съпричастност и стремеж за успех на отбора (индиректно на училищата), които представляват, а не само техния личен успех или интерес!

Средства за постигане на целите:
Администрирането на лигата ще се осъществява от БФТ и ще се управлява от комисията чрез създаването на необходимия регламент и въвеждане на тенис правилата регламентирани от БФТ и чрез използването на автономната интерактивната платформа ТенисБукинг ( www.tеnnisbooking.bg ), в която платформа ще се регистрират участниците, ще се обявява календара и графика на състезанията, ще се въвеждат резултатите и ще се регламентира провеждането им. Най -голямото предимство на такава платформа е лесното й използване и видимостта, която предлага. На практика всеки от телефона си може да се информира за мястото, времето за провеждане на дадено събитие и за резултатите, както и автоматичното класиране, което ще прави платформата след въвеждане на резултатите.

Самите състезания ще се провеждат в училищата, където има съществуващи тенис кортове, на общинските кортове със свободен достъп и на базата на клубове- членове на БФТ които имат възможност да съдействат.

Формат на състезанията:
Формата ще бъде само отборен и ще наподобява формата на най-известния отборен тенис турнир Davis Cup. Всеки отбор ще бъде воден от капитан (учител по ФВС от съответното у-ще или нает за състезанието външен тенис специалист) и ще бъде съставен от минимум 3 до максимум 10 играча, като участниците в отборите задължително трябва да бъдат ученици от съответното училище в текущата учебна година. Участниците в отборите ще бъдат определени от учителите по ФВС (респективно капитаните) като ще им бъде оказано съдействие от БФТ в случай, че имат играчи, а нямат необходимите кадри или компетенция в областта на тениса. В отборите няма да има ограничения за играчите по пол или възраст, като капитана на всеки отбор/училище сам ще определя как ще подреди по сила играчите си и ще определи кой ще заеме позиция на 1-ва, 2-ра, 3-та …..и т.н ракета.

Отборните срещи ще протичат при следния регламент:
Ще се съставят групи от минимум три до максимум четири училища на регионален принцип. Примерно за София училищата от Младост ще бъдат в една група (в случай че са повече от 6-8 ще бъдат в 2 или повече групи за района….), тези от Люлин в друга, Надежда в трета и т.н.. В групите ще се играят срещи всеки срещу всеки, за да се излъчи първия, след което ще се направи финална група, която ще излъчи и шампиона на града за съответната учебна година. На този етап ще стартираме пилотно проекта като намерението ни е напролет при първа възможност да се играе на открито да организираме през уикендите в извън учебно време и първите между училищни градски първенства в София, Бургас, Плевен и няколко други градове, като голямата ни цел е до няколко години да създадем и национално отборно училищно първенство.

Финансовото обезпечение на проекта на този начален етап ще се състои в осигуряване на топки за срещите от страна на БФТ, и от спонсори ще се осигурят наградите за финалната фаза в съответните градове. Администрирането и безплатното ползване на платформата ТенисБукинг ще бъде обезпечено от комисията и от БФТ.


София
12.12.2021