Назад

Шампионат: RTL Boys U14 - 2019

Добре дошли

РЕГЛАМЕНТ за Регионална Тенис Лига (Р.Т.Л.) RTL Tour 2017г.

Общи положения

 • Цел на Р.Т.Л. – RTL Tour 2019 – Целта на Р.Т.Л. е да обедини в общ календар неограничен брой турнири и класира в обща ранглиста участниците от всеки турнир проведен по правилата и регламента на лигата в рамките на един сезон. Като основополагащ принцип е да се даде възможност за организиране на състезателен тенис при минимални изисквания и ограничения за състезателите!
 • Администриране – Тенисбукинг предоставя възможност чрез своята автоматизирана, интернет базирана платформа ( www.tennisbooking.bg ) на всеки желаещ тенис клуб да организира тенис турнир който се администрира според регламента на Р.Т.Л. съобразен максимално с международните тенис правила наложени от ITF и БФТ.
 • Организиране на турнир – Право да организира турнир даващ точки за ранглистата на Р.Т.Л. има всеки тенис клуб, който разполага с минимум два тенис корта и е съгласен да спазва правилата и регламента на лигата.
 • Организация – Организацията на даден турнир е изцяло отговорност на клуба домакин.
 • Време и календар – Времето за провеждане на даден турнир се определя изцяло от организатора (тенис клуба). Датите в календара на лигата се определят от организатора, като се съобразяват предимно с натовареноста на клуба и регламента на Р.Т.Л. 2019, а администратора (тенисбукинг) има задължение да ги нанесе в общия календар на лигата. 
 • Награди - Всеки клуб по собствена преценка има право да осигурява предметни награди или ваучери за участниците. Препоръчително е във всеки турнир да се връчват купи и медали за призьорите, като в никакъв случай да не се допуска като награди да се връчват пари!
 • Голямата награда - Веригата ще завърши сезона с Мастерс турнир през месец септември. Право на участие в Мастерс турнира ще имат класираните на първите 16 места според ранглистите на RTL Tour 2019 момчета и момичета от всяка възраст. Победителите в Мастерс турнира ще получат право да сключат спонсорски договор за БЕЗПЛАТНА тенис екипировка (минимум 2 ракети, термобек и 2 рулона кордажи) с фирмата Wilson, а финалистите момчета до 12г. и до 14г. с фирмата YONЕX. В случай че победителите имат вече сключени такива договори или са чужденци то те се предлагат на следващите в класирането на Мастерс турнира. Договорите ще се сключват само с български граждани по поспорт!
 • Забележка – Администратора на лигата си запазва правото да допълва и изменя в допустими граници регламента в текущата календарна година в случай, че бъдат открити несъвършенства или по препоръка и съгласуване с организаторите – тенис клубовете с цел подобряване организацията на турнирите!

 

Участници и организация

 

 1. Турнирите са предназначени за деца и ще се провеждат в следните възрастови групи: до 12г., до 14г. и до 16 години.
 2. Турнирите се провеждат в рамките на два дни (петък и събота или събота и неделя), като първият ден се играят мачовете в групите (и евентуално квалификациите) , а втория ден 1/4 финал, 1/2 финал и финал, а мачове за класиране в утешителна схема се провеждат по желание на участниците и според възможностите на клуба!
 3. Турнирите ще се администрират през интернет платформата на www.tennisbooking.bg , където ще се водят отделни ранглисти за момичета и момчета за всяка възраст, независимо в кой клуб се е провежда турнира при спазване на регламента на Р.Т.Л. .
 4. Право на участие в турнирите имат всички състезатели които:

 

 • Са навършили необходимата възраст за участие в турнирите, като по малките имат право да участват в по горните възрастови групи, а по големите нямат право да участват при по малките.
 • Са създали и попълнили коректно профила си в www.tennisbooking.bg (име и фамилия,телефон, клуб, пол и години) и са спазили изискването – името да е изписано с латински букви, като фамилията да е и само с ГЛАВНИ букви.
 • В турнирите на Р.Т.Л. имат право да участват всички деца навършили съответните години.
 • В турнирите на Р.Т.Л. имат право да участват и деца, които не са картотекирани към БФТ.
 • В турнирите на Р.Т.Л. имат право да участват и чужди граждани, без да е необходима картотека или регистрация към БФТ.


5. Заявяването (съответно отказа) за турнир става единствено на www.tennisbooking.bg посредством личния интерактивен профил на участника.

6. Участниците нямат право да използват два профила.

7. Максималните такси заплащани за участие от играчите за турнирите през 2019г. са: 
20 лв. за турнири провеждани на открито. 
30 лв. за зимния период (в случай, че мачовете се играят на закрито) 
10 лв. за квалификации, като класираните за групите участници доплащат пълният размер на таксата определена от организатора.
По преценка и според възможностите на клуба таксите може да бъдат и по ниски!. Такса се заплаща на място в тенис комплекса преди началото на първия за участника мач.

8. Заявяването за участие в турнир автоматично означава, че сте прочели и ще спазвате регламента на RТL и „Наредбата“ на съответния турнир.

9. При отказ от участие след съставяне на схемата неявилият се участник не взима точки за ранглистата от текущия турнир и следва да заплати таксата на турнира.

10. Мачовете се играят ЕДИНСТВЕНО в схемa на групи. Групите могат да бъдат минимум от 2 и максимум до 4 броя. Участниците във всяка група могат да бъдат минимум 3-ма и максимум 5-ма. При заявка на повече от 16 или 20 участника в турнира се провеждат квалификаций.

11. Групите и схемата за организиране на турнир и броя участници е следният:. 
При 2 групи, минималния брой участници е 6, максимален 10.
При 3 групи, минималния брой участници е 9, максимален 12.
При 4 групи, минималния брой участници е 12, максимален 20.
Независимо от броя на участниците, след изиграването на мачовете в групите за следващата фаза на турнира се класират първите двама от всяка група.

12. За пълноценно запълване заетоста на кортовете и оптимизиране провеждането на турнира се препоръчва на клуба домакин да съобразява броя на записаните с броя на кортовете с:
При наличие на 2 корта да се допускат до 3 групи и до 12 участника
При наличие на 3 корта да се допускат до 4 групи и до 16 участника
При наличие на 4 корта да се допускат до 4 групи и до 20 участника
В един турнир се допуска клуба домакин да организира турнир за повече от една възрастова група само ако разполага със съответния брой кортове!
При записани на повече от упоменатия брой участници задължително се провеждат квалификации и се осигурява участие на всички желаещи.
При изготвяне на наредбата и заявката в електронната система, клуба домакин е длъжен да обяви предварително максималният брой групи и участници.

13. Класирането в групите се определя от: 
Броя спечелени срещи:
Брой спечелени/загубени геймове в процентно съотношение. 
От директният двубой, при равен брой победи и равен брой +/- геймове в %.
Ако двама, трима или повече състезатели имат едни и същи точки, тяхното подреждане се определя като за всеки един от тях се изчислява процентът спечелени геймове ( отношението на спечелените геймове във всички срещи, които са изиграни в групата към общия брой изиграни геймове умножено по 100);
Ако двама състезатели имат едни и същи точки, по-напред се класира този, който е победител в срещата помежду им;
Ако даден състезател не завърши всичките си срещи в групата, неговите резултати в изиграните до този момент срещи, се анулират.

14. При заявени по малко от 6 играча, турнир не се провежда!

15. Поставените играчи се определят според съответната за възраста ранглиста на 
RТL Tour - 2019. В случай, че нито един от участниците няма класиране в ранглистата 
на RТL Tour - 2019, то жребият се тегли на случаен принцип автоматично от системата 
на www.tennisbooking.bg .

16. В случай че в текущата година се приемат и направят промени в регламента на лигата 
то адмистратора е длъжен да нанесе направените промени в писмен вид в регламента!

17. Лигата не носи точки за държавните турнири към ранглистите на БФТ.
Правилата за провеждане на лигата са съгласувани с БФТ.

 

Формат на срещите
Срещите от турнирите могат да се провеждат при следните формати: 
В квалификациите и срещите в групите, мачовете се играят в един тай-брек сет до 6 гейма. 
1/4 финалите, 1/2 финалите и Финала се играят в 2 тай-брек сета до 4 гейма, като вместо трети сет да провежда шампионски тай брек до 10т
За финалния мастерс с който ще завърши лигата в края на годината ще се определи допълнително регламента който ще бъде съобразен с мястото, времето и броя възрастови групи участници в турнира!

Забележка: Формата на срещите задължително се обявява в „Наредбата“ на всеки турнир.
Категории турнири и точкуване
Категорията на турнира е единствена и не се определят различни категории в зависимост oт броя на играчите.
Точките които ще получават играчите са в зависимост от класирането им в турнира.

Турнир схема - Draw 16
Точки
Победител - Winner
100
Финалист - Finalist
70
1/2 Финалист – 1/2 F
40
1/4 Финалист – 1/4 F
20
Групи 3-то, 4-то или 5-то място
10

Точки за отпадналите в квалификациите не се дават.

 


Правилник за провеждане на турнирни мачове

1. Мачовете се играят без съдия на корта според правилника на БФТ и ITF.
2. Загрявката на корта е в рамките на 10 минути.
3. Формата на игра е предварително обявена в „Наредбата на турнира“.
Правила за провеждане на мачове без съдия: 
А. При игра на червени кортове:
(1) Всеки състезател е отговорен за отсъжданията в своето игрално поле.
(2) Сервиращият състезател е длъжен да обявява резултата в гейма непосредствено преди изпълнението на всеки свой първи сервис, достатъчно високо, за да бъде чут от противника си.
(3) Обявяването “аут” трябва да стане веднага, след като топката докосне корта, достатъчно високо, за да чуе противникът.
(4) Когато попадението на топката е в близост до дадена линия, състезателят и право на един удар (рефлекторен), след което трябва незабавно да спре играта и дa обяви “аут”. Всички други негови действия ще се считат за продължение на неговата игра и не му дават право да извърши проверка на този белег.
(5) При обявяване “аут”, състезателят е длъжен да покаже този белег.
(6) Ако състезател се съмнява в отсъждането на противника си, той има право да премине от другата страна на корта, за да види белега.
(7) Ако състезателят е обявил “аут” и след това изтрие белега, това означава, че топката е била добра.
(8) Ако състезателят, обявил “аут”, не може да покаже белег, точката се преиграва, а състезателят се предупреждава, че при всяка такава следваща ситуация ще загуби точката.
(9) При показване на белег, несъответстващ на вида на удара, неговата сила и посока, се прилага цитираното по-горе правило.
(10) Състезателят, обявил неправилно “аут”, губи съответната точка.
(11) При възникване на спорна ситуация на корта, трябва да бъде извикан за арбитраж главния съдия или съдията на клетка.
Б. При игра на кортове с изкуствена настилка:
Прилагат се същите правила, като посочените по-горе за червени кортове, със следните изключения:
(1) Не се извършва проверка на белега на топката.
(2) В случай на колебание относно отсъждането (топки около линията) се препоръчва играчът да продължи разиграването.
(3) Ако състезател обяви неправилно попадението на дадена топка за “аут” и след това се коригира, точката се преиграва, освен в случаите, когато е била завършващ удар. Предумишлени действия в това отношение ще доведат до загуба на съответната точка и на налагане на наказание в съответствие с кодекса за поведение на състезателя (неспортсменско поведение).

Други:
При спорове относно резултата, главният съдия трябва да обсъди
изиграните вече точки или геймове с играчите. Всички точки и геймове, за които
играчите са съгласни, остават и само оспорваните се преиграват.
4. Отговорности на състезателите и кодекс на поведение:

(1) Всеки състезател е задължен по време на всички свои срещи и през цялото време на пребиваването си в рамките на тенис-базата, където се провежда турнирът, както и в официалния хотел, да се държи възпитано и спортсменски. Изложените по-долу изисквания се отнасят за поведението на всички състезатели, участващи в съответния турнир, както по време на самите мачове, така също и на територията на тенис-базата.
(2) Точност
Състезател, който не е готов за игра 15 минути след като срещата му е била обявена, ще бъде дисквалифициран. Единствено главният съдия, при изключителни обстоятелства и след като е преценил всички факти, може да не наложи дисквалификация.
(3) Облекло и екипировка
Всички състезатели трябва да се облечени с чисто и подходящо, общоприето облекло за тенис.
(4) Неприемлива екипировка
Няма да се допускат състезатели по време на срещите (включително и загряването), облечени в тениски, шорти и друго неподходящо облекло. Ако състезателят не е сигурен в своята екипировка, е длъжен да се консултира с главния съдия.
(5) Напускане на корта
Състезателите нямат право да напускат корта по време на срещата (включително загряването) без разрешение на главни съдия. Състезател, който наруши това правило, може да бъде дисквалифициран.