Новини

TennisKafe CUP - много емоции и неочаквани обрати!

 

На кортовете на ТК"Про Спорт" се изигра и предпоследния турнир от серията ITL Tour 2013/14 SEASON - Tenniskafe CUP. За участие в турнира се бяха записали рекорден брой участници общо 78! В категория ITL250 желаещите да вземат участие запълниха схемата от 64 човека ден преди крайния срок на записване. В горната категория ITL500 участие взеха общо 14 човека, готови да си тръгнат с голямата награда осигурена от tenniskafe.com кордаж и маратонки BABOLAT

 

  

Многото дебютанти включили се за първи път в турнир на ITL в категория 250, трябваше да изиграят първите си мачове в това ниво за да  изградят своя бъдещ рейтинг. Това доведе и до покачване на нивото на играта в тази категория. Така на някои известни вече играчи по другите столични турнири им се наложи да докажат, че тяхното място е в ITL500. Мачовете определено не отстъпваха по качество на тези от горното ниво. Всичко това стана благодарение на силните изяви на дебютантите в турнира Константин Христов Андонов, Любомир Маринов, Радослав Занков, Илия Солаков, Мартин Антонов и още много други! Финалът за съжаление беше само за двама. Първи финалист стана Костантин Христов, който още в първи кръг срещна слезлия от горното ниво Йордан Пичуров. След падането на Данчо в тази категория, той се надяваше на реабилитация в този турнир или поне на няколко победи, които биха му осигурили завръщане в елита. Явно този път късметът не беше на негова страна и трябваше да се задоволи със шестте спечелени гейма в мача с Коце. След този двубой, до финала Христов бе затруднен единствено от Любо Маринов, в мач от трети кръг на турнира. Любителите на тениса имаха възможността да наблюдават тази среща на живо в Youtube.com, a тези които са изпуснали може да изгледат срещите на запис. Другия финалист Мартин Антонов имаше сериозни опоненти в лицето на Митков, Занков, Солаков и Ценков. До финала, на Антонов най-сериозен отпор оказа Илия Солаков в мач продължал повече от час и тридесет минути и краен резултат 9:7 . Така на финала се изправиха двама напълно неизвестни един на друг противници. Този финал беше и поредно доказателство, че след физическата подготовка, опита е най-важен! Константин Христов и Мартин Антонов направиха напълно достоен за финал мач. Двамата доведоха мача до тайбрек, с което затвърдиха очакванията за здрава битка на всички пред екраните в неделната вечер. Така след 7:5 в тайбрека Коце Андонов спечели първото място в ITL250 и наградата - кордаж BABOLAT (запис на мача).
  

Веднага след двубоя, двамата финалисти побързаха да се запишат и за следващия последен за сезона турнир BABOLAT CUP - ITL500. Тогава те ще се борят и за голямата награда термобег BABOLAT X12.

В ниво ITL500 освен заслужено качилите се от долното ниво Даниел Драгомиров, Мони Симеонов, Цоло Цветков и завърналия се Георги Плешков, за участие в турнира се записа шампиона от сезон 2012/13 Петър Котев. Това бе и негово първо участие в настоящия сезон, което изненада доста от участниците. Още преди старта на турнира Кирил Стоянов се отказа поради неотложен служебен ангажимент. Така за голямата победа останаха да се борят 13 състезателя. Дали това фатално число не предопредели неочакваните обрати и страсти в този турнир?  Единия от двамата финалисти Едиз Батран се оказа  късметлия след служебната си победа подарена му от неговия опонент  Ники Илиев, който поради невъзможност да играе се отказа да продължи напред. Така независимо от победата си с 9:6 над Едиз, Илиев преотстъпи полуфинала на опонента си. След това на полуфинала го очакваше Цоло Цветков, който детронира Илия Стоянов с 9:5. В горната част на схемата също имаше неочаквани резултати. Още с първият си мач за сезона Петър Котев бе изненадан неприятно с 8:9 от Мони Симеонов, но също като Едиз Батран той получи шанса да продължи напред, след отказа на Мони.  

  Двата полуфинала се изиграха точно по програма във петъчната вечер. От 21:00ч на телевизионния корт излязоха Едиз Батран - Цоло Цветков (запис на мача). Срещата по нищо не предвещаваше да се превърне в толкова оспорвана битка . На пръв поглед Еди бе достигнал до тук, като жест от страна на Илиев, и очакванията той да продължи бяха минимални, все пак срещу него имаше играч победил шампиона за 2013 -Илия  Стоянов. Резултата изненадващо за всички се движеше гейм за гейм, като повратния момент дойде при 5:6, когато Цветков изпусна три възможности за брейкпойнт, а с това позволи на Батран да се откъсне с два гейма преднина. Така след резултат 9:6 Едиз се класира за мечтания от него финал.  Веднага след тази среща започна втория полуфинал от ITL500. Котев започна с летящ старт, като за по-малко от 15 минути резултата стана 3:0 в негова полза. Това обаче не бе достатъчно да откаже Георги Милев, който веднага отговори с три последователни гейма. Това обаче не успя да разклати играта на Котев в мача и той продължи да отиграва на сигурно. Двамата направиха страхотен мач, в който Котев надигра противника си с много силна игра на мрежата и почти безпогрешния си форхенд (запис на мача). Тези победи показаха, че двамата реабилитирани играчи са се амбицирали двойно повече, за да докажат, че заслужават дадения им втори шанс. Така финалния двубой противопостави щастливите загубили във втори кръг Петър Котев и Едиз Батран. Опита срещу младостта! 

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ                КЛАСИРАНЕ             РЕЗУЛТАТИ: ITL250  ITL500


 И тук отново, както и на полуфиналите имаше невиждан интерес към онлайн отрязването на мача, на който свидетели станаха повече от 70 човека  изгледали всеки момент от двубоя (запис на мача). Залога във финалния двубой освен купата, бе и наградата  - маратонки и кордаж BABOLAT. В първите минути на срещата играта на Едиз Батран нямаше нищо общо с играта му на полуфинала с Цветанов, с което позволи на Котев да дръпне с преднина от 5 гейма! И точно тогава, когато всички смятаха, че Котев ще довърши срещата се оказа, че амбицията на младока е толкова силна, че той успя да вземе шест поредни гейма, а с това и да поведе в мача с 5:6. Въпреки всичко Котев, не допусна втора загуба, като спечели последвалите четири гейма, с което крайния резултат бе  9:6 в негова полза. Както и в други финални двубои и в този не липсваше напрежение, но в крайна сметка всичко завърши с приятелско ръкостискане терена, защото както са казали хората: "Умее да печели този, който се е научил да губи!".

Благодарим на всички взели участие в турнира Tenniskafe CUP!

Честито на победителите!

След края на TennisKafe Cup водач в ITL ранглистата  е Пейчо Пейчев с 1060 т. , а второто и третото място се заемат от съответно Георги Милев с 1010 т. и Илия Стоянов с 975 т.

Не забравяйте, че до края на седмицата може да се запишете за последния турнир за сезона от ITL Tour 2013/14 - BABOLAT CUP. Турнира ще се проведе от 17 до 30 март на тенис комплекс Про Спорт. Запишете се тук!